مهندسی پوشاک گرایشی از نساجی است که تاریخی دیرینه در آکادمی جهان دارد، اما متأسفانه در کشور عزیزمان اندکی دیر مورد توجه قرار گرفته است. به دلیل نوپا بودن مهندسی پوشاک در دانشگاههای ایران، این گرایش هنوز نتوانسته جایگاه خود را به طور کامل برای بسیاری از صنعتگران و حتی دانشگاهیان مشخص کند.
تولید پوشاک در ایران اغلب به شکل کارگاهی صورت میگیرد و تولید در سطح صنعتی کمتر مطرح میگردد. چرا که در سطح صنعتی مسئله بسیار متفاوت است. در سطح کارگاهی،کاربا تعداد کم نیروی انسانی و حداکثر دو یا سه نوع ماشین انجام میپذیرد. اما در سطح صنعتی با تعداد نیروی انسانی زیاد و ماشینهای گوناگون و نیز مسائل و مشکلات فراوان سرو کار داریم.
در این راه اولین مسئله راهاندازی خط تولید است که خود به عوامل متعددی وابسته است، برای راهاندازی خط تولید با توجه به محصول کارخانه باید قطعاتی که برش زده میشوند ، اتصال آنهاو نوع دوخت های موجود را مشخص کرد. مسئلۀ بعدی انتخاب ماشینهای لازم و متناسب با نیازکارخانه است و سپس راه اندازی خط تولید، زمان سنجی و به تبع آن بالانس خط تولید مطرح میگردد. لازم به ذکر است که محصول در کارخانه پوشاک مانند کارخانههای دیگر دارای خط ثابت نیست و بالانس خطوط آن دارای ریزهکاریها و نکاتی است که آن را از خطوط تولید دیگر متمایز میکند. برای این کار لازم است یک مهندس پوشاک انواع دوختها ، پارچهها و مشکلاتی را که ممکن است در خط تولید به وجود آید بشناسد. مهمتر از همه اینکه کارخانه پوشاک یک کارخانۀ نساجی است و به دانش نساجی در تعیین وتشخیص مواد اولیۀ مناسب از قبیل نخ، پارچه، لاییها، انتخاب شرایط دوخت و تکمیل لباس با توجه به خواص محصول و ... نیاز دارد. از طرف دیگر همانطور که اشاره شد، در سطح صنعتی با تعداد زیادی نیروی انسانی روبهرو هستیم و این امر ایجاب میکند که مهندس پوشاک تا حدودی بر علم مدیریت مسلط باشد. همچنین او میبایست با دیگر علوم مرتبط با پوشاک از جمله طراحی، زیباییشناسی، مد، انواع دوخت و ماشینهای دوخت، کنترل کیفیت و ... آشنا باشد. با توجه به اینکه خط تولید پوشاک حلقه انتهایی فرآیندهای نساجی است و مسائلی نظیر بازاریابی و فروش در آن اهمیت زیادی دارد، مهندس پوشاک باید تمام تلاش خود را به کار گیرد تا محصولی با کیفیت و با حداقل هزینه تمام شده تولید شود تا در بازارهای داخلی و یا حتی خارجی با محصولات مشابه بتواند رقابت نماید. لذا آگاهی از مسائل بازاریابی، فروش، انبارداری و...می تواند او را در تولید محصولی با ویژگیهای فوق یاری نماید.